Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2015 17:34 - Радостта от живота
Автор: svetlina551 Категория: Други   
Прочетен: 2088 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.06.2015 09:52


                                                Радостта от живота
       
          В какво се изразява Радостта от живота? Нима се радваме, когато имаме всичко?
- Естествено, че се радваме. - ще каже някой. Но възможно ли е да имаме всичко? Едни имат едно, други - друго. Какво разбираме под всичко? Едни ще кажат: здраве, любов, средства за съществуване, а други: къща, кола, вила, пари. Какво излиза?
Да имаме всичко, от което се нуждае тялото ни и да имаме всичко, от което се нуждае душата ни и ще изпитваме радост от живота. Да. Колко просто казано. Задоволени са нуждите на тялото и душата и ето ти - радост. Какво се случва, когато не всички нужди са задоволени? Нима човек не изпитва радост, когато всичките му нужди не са задоволени?
  Човек може да се радва на изгрева, на цъфналата роза, на раждането на нов живот, на звездите,облаците, животните и на толкова много неща, които притежава или не притежава.
   Значи Радостта е чувството, което ни изпълва, когато харесваме; това чувство, което ни изпълва и когато споделяме, обичаме, придобиваме, оценяваме /тоест ценим/ това, което ни заобикаля или което имаме, или придобиваме. Купите си нещо ново -радост, нов приятел или приятелка, ново приятно преживяване - отново радост.
   В човешкия живот има толкова много причини за радост! Защо се радваме?
-Придобили сме нещо. Възможно ли е да се радва човек, който е загубил всичко, което е имал:къща, имоти, работа, здраве, близки?
Ако ми кажете "да", със сигурност разбирате, че радостта от живота, зависи не само от това, което имаш, а от това, което мислиш и чувстваш.
Замисляли ли сте се, какво е това, което кара съвременния човек да се стреми към благополучие?
Защо човекът в желанието си да придобива, изпитва радост?
Защо понякога човек изпитва радост, само за това, че го има на физическо ниво?
Има ли значение положението, в което се намира човек?
    От една страна материалното благополучие си казва думата, но от друга страна - човешкото възприятие на реалността, зависи от неговото ниво на съзнание или по-точно осъзнатост. Кога се радва човек?
Когато мислите му са светли и чувствата топли. Тогава човек разбира, че светът е такъв, какъвто е, защото обстоятелствата, довели до това положение, са били допуснати от Създателя.
Възможно ли е човек да се радва, ако е поставен в условия, които го ограничават, в обстоятелства, които го затрудняват?
Повечето от вас ще кажат "не". А тези, които отговорят с "да", със сигурност са осъзнали, че Божията Любов е тази, която дава път на Радостта, независимо от условията, при които е поставен човек.
    Защо повдигнахме темата за Радостта от живота? Нима това чувство е резултат само на осъзнатост? Със сигурност ще ми кажете "не" и ще бъдете прави. Могат да се радват невръстните деца, животните дори. Може ли човек да живее без Радост?
Естествено, че да. Но, какво се случва, когато животът е изпълнен от Радостта?
  Крилете, които дава Радостта, ни стимулират и подтикват към нещо ново, към действие, към реализация на планове или устремяване към на пръв поглед невъзможни неща.
   Смятате ли, че Радостта от живота, е дар Божи?
Да, Радостта от живота и самият живот, са дар Божи.
    Защо Бог дарява живот, защо Бог дарява Радост? Запитвали ли сте се, защо е необходим човешкият живот и Радостта от него?
    На пръв поглед, всичко е ясно. Бог иска да се прояви. Човешката същност има шанс, да прояви Божията Любов. А Радостта е стимул за живот, подтик да се прояви Божията Любов.
     Защо Бог е дал свободна воля на човека?
За да изяви Любовта си. Само по този начин Любовта носи своите плодове - Радост, Мир и Веселие. А те от своя страна, създават благоприятни условия да се изяви Божията воля, да се реализира Божият план за всяка душа.
Ще кажете,че в човешкия живот има и много страдания. Защо Бог е допуснал това?
   Защото чрез страданията човешката душа, както музикалния инструмент се настройва, за да създаде музикантът мелодия от хармонични звуци, която наричаме песен, се настройва, тоест хармонизира, да иска баланс, да търси пътища, да прояви воля и да направи усилия да живее в хармония /баланс/.
Този път на човешката същност, вие наричате живот. Не може ли без страдания?
   Може, но чак, когато човек е осъзнал, че само Божията Любов е онази движеща сила, която създава, твори, хармонира всичко и песента, която звучи е Радостта от живота.
   Нека попитам: Мислите ли, че Радостта от живота е осъзнатост? Често говорим за подсъзнателни реакции. Само красотата ли носи Радост? Или Радостта е резултат от осъзнаването на реалността, по-точно от приемането на Божията воля? Радва ли се човек, когато се намира в трудни условия; когато си мисли, че не е обичан; когато няма с кой да сподели радостта си? Сигурно ще кажете "не". Когато човек страда, търси изход от ситуацията, иска на всяка цена да преодолее всичко и да се върне отново към Радостта от живота. Радостта е стимул за живот. Радостта подтиква към нещо ново, към желание за проява на заложената Божественост.
  Може ли да изпитваме Радостта от живота във всеки един момент?
Повечето от вас ще кажат "не", но знаете ли - това е възможно! Ако ме попитате "как?", ще ви кажа: Това е лесна работа!
   1. Задайте си въпроса: Какво искам от живота?
   2. Помислете: Възможно ли е това?
   3. Направете така, че да стане възможно!
   4. Повярвайте, че имате това, което искате!
   5. Радостта от живота е и резултат от направени усилия.
Какво се получава?
 Докато човек живее и се стреми към Радостта, към онзи момент, в който ще изпитва удовлетвореност; той преминава от едната крайност на емоциите до другата; от едната крайност на чувствата, до другата. Веднъж решил, че си струва да се радва на всеки миг от живота си, защото го има на този свят и ето, че отново страда за дреболии или по-сериозни неща. Едни страдат, че не става това, което искат; други, че нямат това, което искат; трети, че съдбата не е благосклонна към тях; четвърти - от загуба на близки. За каква Радост можем да говорим тук? Нима е възможно? Страданието изключва Радостта.
Радостта като чувство е резултат на удовлетвореност. Радостта, като осъзнатост е резултат от опита и извода, че всичко се обръща на добро.
  Да се спрем на следния пример:
Загуба на близък. Нима е възможно да се радваш? Осъзнаваш, че такъв е животът; че всичко, което е дошло си отива; че животът на физическо ниво /тоест човешкото тяло/ е тленен. Но радост от тази осъзнатост е невъзможна. Знаеш, че е за добро на душата, която си отива, но твоята душа страда. Защо дадохме този пример?
   Защото Радостта, като част от живота е и резултат от нашето мислене. Защо страдаме от загубата на близък?
Защото е излязъл от живота ни. А защо искаме  да е в живота ни? Заради него или заради нас самите? Излиза, че го искаме заради нас самите. Това егоистично чувство извиква у нас страдание. Осъзнаем ли това, стигаме до извода: Нашето мислене, извиква съответното чувство.
    А какво ще кажете за това:
Аз вярвам, че душата има живот вечен. Когато напуска живота на физическо ниво, тя преминава от един етап на своето развитие - в друг етап. Това е повод за Радост, така, както се радваме, когато детето проходи или каже първата смислена дума.
    Стигаме до извода:
Чувствата, които изпитваме, са резултат от нашето мислене.
Когато осъзнаем, че Божията воля е над всичко и с мир в душата я приемем, тогава и само тогава, можем да си върнем Радостта от живота.
     Да изпитваш Радост във всеки един момент от живота, означава да разбираш, че животът е дар и всеки миг от него е ценен и от теб зависи, как ще го преживееш - в тъга или радост.
Тъгуваме за загуби, липси, несправедливост и се радваме на всичко, което Бог ни е дал. А той ни е дал всичко необходимо /за душата/, за да минем по жизнения си път.
В резултат на изборите си, ние се ползваме или не от това, което ни е дадено.
    Радостта съпровожда живота ни като подтик, като резултат, като жалон на пътя ни, към който да се стремим, за да вървим по верния път.
    Можем ли да трансформираме състоянието на съзнанието си така, че да изпитваме Радост?
Можем. Музиката, физическата активност, водата, изкачване на планина, хармонични взаимоотношения, красота - всичко това, връща Радостта от живота. Сянката на тъгата избледнява, когато Радостта изгрява, така, както Светлината прогонва тъмнината.
    Мили, братя и сестри!
Вие не сте сами! Както Слънцето изгрява и стопля вашите тела, така и Радостта топли вашата душа.
Радост, Радост, Радост, Светлина, Светлина, Светлина, Мир и Веселие да изпълват вашите сърца!
През каквото и да минавате, да не забравяте, че сте Божии деца!
У вас живее Любовта. Когато я дарите на света, ще изгрее Радостта и усмивки ще озаряват човешките лица.
Проявете Любовта, тя е Благодатта!





Тагове:   мир,   душа,   радост,   любов,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svetlina551
Категория: Други
Прочетен: 122467
Постинги: 62
Коментари: 12
Гласове: 77
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031